Choď na obsah Choď na menu
 


História internetu

Úvod

Dobrý deň, moje meno je Adam Bednarovský a povieme si niečo o internete.

Čo je to internet ?

Internet, hovorovo net alebo sieť je verejne dostupný celosvetový systém vzájomne prepojených počitačovych sietí, ktoré prenášajú dáta pomocou prepínania paketov za použitiainternet_map_1024-1-.jpg štandardizovaného Internet Protocolu (IP) a mnohých ďalších protokolov. Pozostáva z tisícok menších komerčných, akademických, vládnych a vojenských sietí. Slúži ako prenosové médium pre rôzne informácie a služby ako napr. elektronické pošty, chat a systém vzájomne prepojených webstránok a dokumentov World Wide Webu (WWW).Slovo internet je skratkou z anglického výrazu interconnected networks - prepojené siete.

História internetu

Prvé uzly tvoriace internet vznikli v roku 1969 ako ARPANET, sieťinternet_babky-1-.jpg vytvorená skupinou ARPA (Advanced Research Projects Agency) ministerstva obrany (Department of Defense) Spojených štátov Amerických. Kolektívna sieť získala pozornosť verejnosti 90. rokoch 20. storočia. V auguste 1991 Tim Berners-Lee publikoval svoj nový projekt World Wide Web, dva roky po tom, ako začal s tvorbou označovacieho jazyka HTML a protokolu HTTP.

Webové prehliadače

Webový prehliadač alebo webový prezerač alebo web browser (z angl.) je aplikačný softvér umožňujúci používateľovi zobrazenie a interakciu s HTML dokumentmi hosťovanými na webových serveroch alebo na lokálnom súborovom systéme. Medzitop-best-browsers-1-.jpg prehliadače dostupné pre PC patria napr.: Internet Explorer, Firefox, Opera, Google Chrome a Safari. Prehliadač je najčastejšie používaným druhom tzv. „používateľského agenta“ (user agent), t. j. klienta určitého internetového protokolu. Najrozsiahlejšia známa zbierka prepojených dokumentov je známa ako World Wide Web.

Zdroje
- sk.wikipedia.org

  www.spslevice.sk